1 דקות קריאה
05 Apr
05Apr

ליל הסדר נפל על רבות מאיתנו בהפתעה גמורה השנה.

הן תכננו לשבת סביב שולחן הסדר אצל אמא, החמות, סבתא או גיסה - 

ופתאום מצאו את עצמן מתמודדות עם ליל הסדר לראשונה בחייהן, בתוספת חנויות סגורות/ ילדים בבית/ ומחסור בביצים...

בשביל כל אלו שליל הסדר חדש להן, פניתי לשתי נשים אלופות בסדר וארגון - כדי לעזור לכולנו להגיע לחג רגועות יותר.

יעל זלץ נותנת מודל יעיל להכנה מועילה יותר.

ורחלי אחותי, שהיא מנטורית בעיני לבית יעיל מתוקתק ודופק נותנת טיפים ליום אחרון שפוי ורגוע. 


יעל, איך מצליחים להגיע לליל הסדר בנחת יותר?

"כמו בכל דבר גם בהכנות לליל הסדר יש להבדיל בין עיקר לטפל. לבצע את העיקר ולהשאיר לטפל את הזמן שיוותר, ואת האנרגיה שתישאר, אם יישארו זמן ואנרגיה... 

הכי חשוב שיהיו בליל הסדר יין, מצות, מרור, קערה [חרוסת, זרוע - וכל אחד המנהג שלו]. 

האוכל מעט ביותר - כמה אפשר לאכול אחרי כוסות, כזית מצה, כזית מרור ועוד כורך? 

תכיני קצת אוכל, ולא הרבה מנות כי ממהרים לסיים לפני חצות הלל או לפחות לאכול את האפיקומן קודם. 

והנה מה שחשוב: שיהיו ממתקים לילדים ששואלים, מתנות קטנות בשבילם וסבלנות להקשיב להם. 

הילדים צריכים להיות לבושים - ובטח כבר דאגת לכך, אבל שימי לב שלוקח זמן להלביש את הילדים בערב החג ותתארגני ככה שאת תגיעי לחג לבושה [תתלבשי לפניהם!] ושהם יתקלחו מיד אחרי שהם חוזרים משרפת חמץ. ככה עוד יכול להיות שתספיקי לכבס את הבגדים שלהם עם הריח של העשן. (אם תהיה השנה שריפת חמץ...)

והנה מה שצריך להכין מראש:

אני מתחילה לבשל ביום שני ומבשלת קצת ביום שלישי. 

ביום רביעי אפשר לעשות רק את השוטף של היום הזה:

לסיים את החמץ, לשרוף אותו, לערוך שולחן, להאכיל את כולם ולנוח. 

בערב החג, כולם מאד רעבים אז תוציאי את העוגיות של פסח ואת התפוצ'יפס שקניתם וגם ארוחת צהרים שכוללת מרק, וכמובן תפוחי אדמה ועוף - כולם יהיו רעבים ביותר! אל תופתעי מכך ושלא יתפסו אותך בלי תפריט מוכן - הכוונה - אוכל מוכן, לא מזון שאת צריכה לבשל עכשיו. 

כמו בבית מלון, גם בפסח - ביום הראשון כולם רעבים ממש ואחר כך פחות. לכן, בשלי מרק ירקות, מרק בצל, מרק עוף, מרק עגבניות - גווני עוד ועוד ואל תיבהלי מערימת המזון שהכנת לשבוע והולכת ונמוגה - בשאר הימים יאכלו פחות. 

המזון של פסח יהיה טעים מאד בזכות הטריות שלו, בזכות התבלינים הטהורים ובזכות הברכה המיוחדת של החג. 

אם יש לך ילדים קטנים אל תטרחי על מתכונים מיוחדים, אין מי שיעריך את זה! שימי דגש על ירקות ועל מרקים כדי שיהיה לך קל יותר לעכל את המצות ולהקל על המשקל.



רחלי, תוכלי לתת לנו טיפים פשוטים איך לעבור את היום האחרון בצורה שפויה?

"טיפ ראשון שלי, במיוחד למשפחות עם ילדים קטנים, הוא לגמור את החמץ לגמרי בי"ג בניסן.

למה להשאיר את הלחץ של החמץ ליום של ערב פסח? 

אז מה אוכלים אצלנו במקום חמץ? כל שנה אנחנו מזמינים פיצה לארוחת ערב, פורסים ניילון על הרצפה, אוכלים מעליו וזהו. השנה נצטרך לחשוב על רעיון אחר (אולי צ'יפס בתנור, מעדנים וכו').

אותו דבר בבוקר של ערב פסח. מסתדרים עם ביצים, עוגות, עוגיות, תפוצ'יפס, פירות וגבינות. השנה אני עדיין לא יודעת מה נעשה עקב המחסור בביצים. אבל בטוחה שאף אחד לא יהיה רעב.

כמובן שאת הכלים לפסח מורידים כמה ימים קודם כי רק לארגן את המטבח של פסח ולשים כל דבר במקום לוקח יום שלם.

השנה כדאי לגמור לנקות אותו במוצ"ש ולהכשיר ולארגן ביום ראשון.

כדאי לאפות ולבשל בשני ובשלישי, לערוך את השולחן בשלישי בערב, להשאיר ליום רביעי רק את הבישולים של מה שחייבים טרי ממש, כמו קיגל תפו"א, תוספות תפו"א וכדו'.

צריך לזכור שבתוך הכל צריך גם לגמור כביסות וגיהוצים ולהאכיל את הקטנים.

בכלל, ליל הסדר בהתחלה נראה קצת מאיים אבל למעשה מדובר בסעודת חג פשוטה שצריך להוסיף לה כמה דברים קטנים: זרוע, ביצים קשות, לשטוף חסה, חרוסת (למי שלא קנתה מוכן).

אצלינו בליל הסדר אוכלים רק מנה אחת ולא סעודה של כמה מנות, הרי מגיעים לסעודה אחרי כל כך הרבה מצות, מיץ ענבים או יין, ביצה קשה ואף אחד כבר לא ממש רעב. אני מכינה בשר בקר, 2 תוספות. וזהו".

כשאני מבקשת מרחלי טיפ איך לא להירדם בליל הסדר, היא ממליצה לחכות לשנה הבאה שאז ליל הסדר יוצא במוצאי שבת, אז בטוח לא נרדם....


מקור תמונה: https://edu.gov.il/noar/minhal/info/Pages/holidays/holidays/passover.aspx 

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.