1 דקות קריאה
22 Dec
22Dec

החורף.

משום מה אני תמיד בטוחה שבחורף אעלה במשקל.

החשכה שיורדת על העולם כבר בחמש.

הקור שתמיד מזמין אותי לשתות כוס תה עם עוגת תפוחים חמה.

הרפיון שמטפס עלי ומשכנע אותי שקר מידי כדי לצאת להליכה...

החשק להכין עוגיות חמאה שניחוחן מתפשט בחלל הבית.

אני מאמינה שאם הייתי נותנת לכל התחושות האלו להוביל אותי, 

כבר הייתי סוחבת 20 קילו מיותרים.... אבל לא.

כל חורף מחדש אני מחפשת פתרונות לגוף ולנשמה...

אנסה לשתף גם אותך...


נעלי בית חורפיות וכוס תה

כאשר הגוף מתקרר, כלי הדם מתכווצים ומחפשים דרך להתחמם, 

במילים אחרות, הם מחפשים מקור אנרגיה.

לכן, החיפוש אחר המזון ודווקא זה המתוק והפחמימי, שהופך במהירות הבזק לאנרגיה בדם.

לכן, תצחקי, אבל דבר ראשון, אני דואגת שלא יהיה לי קר...

גרביון, גרביים מחממות, נעלי בית חורפיות, חולצה וסוודר.

רצוי ללבוש חם ולא לחמם את הבית, מאשר ללבוש דק ולהסיק אותו.

חימום הבית, בעיקר באמצעות מזגן, אבל לא רק, גורם לגוף לאבד נוזלים, מייבש את העור ומזמין כאבי ראש.

לכן, חשוב לזכור לשתות הרבה מים גם בחורף ולא לחכות לתחושת הצמא, שמגיעה בדרך כלל בקיץ. 

בנוסף למים, תה צמחים הוא בחירה מעולה, 

גם נוזלים, גם חום, גם קצת שלווה. עלי תה מצמחי הקמומיל, הבבונג, הלוונדר והמנטה ידועים בסגולותיהם המרגיעות.

קפה לעומת זאת, מייבש את העור ומשתן, מה שגורם לנו לאבד נוזלים... מה גם שהוא מגיע  עם לווי...


מרק חם ביום קר

בחורף, לא מוותרת על מרק.

כל יום מכינה סיר גדול, בטוחה שיישאר למחר...

ארוחת מרק היא ארוחה מושלמת.

המרק ברובו מורכב מירקות, אבל נוסיף לו גם מעט חלבון צימחי - 

עדשים ירוקות או כתומות, ישר לתוך הסיר. 

או; גרגירי חומוס, אפונה ירוקה, שעועית, פול, שהשרנו מראש למשך הלילה.

אחרי שהמרק מוכן, נכבה את האש ונוסיף לו מעט קוואקר דק להסמכה.

ניתן גם לבשל לחוד פחמימה מלאה ולהוסיף לצלחת המרק האישית 2-3 כפות.

הפחמימות המורכבות, המלאות, טובות לנו תמיד, אבל חשובות בעיקר בחורף.

מהי בעצם פחמימה מורכבת?

פחמימה שלא הסירו ממנה את קליפתה. 

במשך מאות שנים, בני האדם היו ניזונים מפחמימות בקליפתן.

עד שהגיעה המהפכה התעשייתית שהשפיעה בין היתר על תעשיית המזון.

אז גילו שאם מסירים מהדגן את הקליפה, מתקבל קמח לבן, 

שבניגוד ללחם הכהה, העשיר והדחוס שהיו מורגלים בו - 

יוצר באפייתו לחם לבן, קל ואוורירי.

בתחילה הייתה זו "פריווילגיה" של העשירים בלבד, אבל מהר מאוד היא הפכה לנחלת הכלל, 

וכך כל תעשיית המזון, לחם, אורז, גריסים ועוד, הלבינה והפכה למזוקקת.

שנים ספורות לאחר מכן,

נולדו מחלות מעיים, שלא היו קיימות קודם לכן, ועימן ההבנה שלקליפה עתירת הסיבים, יש לא מעט תפקידים במערכת העיכול.

הקליפה, או בשמה הפחות מוכר - תאית, סובין, פועלת כמין מטאטא הסופח איתו נוזלים, שומנים וחומרים מיותרים מזיקים הנמצאים במעיים ומטאטאת אותם החוצה.

בנוסף, הסיבים הבאים במגע עם נוזלי העיכול בקיבה, מתנפחים וגורמים לתחושת שובע.

מאכלים "ריקים" שאינם מכילים סיבים דוגמת הלחם הלבן אינם משביעים לאורך זמן ואינם מנקים פסולת, להפך, הם יוצרים אותה...


להוסיף כורכום, לתבל בהל

ובחזרה לחורף. 

אם את מרגישה כמוני - רעבה  יותר, זקוקה למזון מנחם באמת, 

בחרי בחוכמה בפחמימות מורכבות שישביעו אותך לאורך זמן ולא ישלחו אותן שוב ושוב אל זרועותיו הפתוחות של המקרר...

אם כבר דיברנו על סיבים, אז היכן עוד יש סיבים?

בכל מה שצומח. 

בכל הפירות והירקות, בקטניות ובדגנים המלאים.

ביצים, חלב ומוצריו, בשר , עוף ודגים, כל אלה, אינם מכילים סיבים ולכן.... אינם משביעים! 

אם תרצי לאכול נתח של דג סלמון לארוחת הצהריים, כדי להבטיח את תחושת השובע, 

תפתחי בצלחת מרק ירקות, ובמנה העיקרית תצרפי אל הדג, כוס של פחמימה מלאה מבושלת וסלט ירקות ענק עשיר בחסה, כרוב ונבטים או תבנית אנטיפסטי היישר מהתנור.

אם את רעבה בשעות אחרי הצהריים, לעולם אל תשלפי יוגורט כך סתם.

תמיד תצרפי אליו 2-4 כפות גרנולה, תפוח חתוך ובננה פרוסה.

כך מובטחת לך הנאה מושלמת ותחושת שובע לאורך זמן.

ועוד משהו קטן לסיום -

בארסנל התבלינים ישנם תבלינים מקררים ומחממים.

בחורף, ממליצה להמתיק דייסות, שייקים, עוגות, עוגיות, ותה - בקינמון, הל וזנגוויל.

מרקים ותבשילי קדרה כדאי לתבל בקארי, כורכום, כמון ופפריקה אדומה.

כיף להכניס למטבח תבלינים חדשים שלא הכרנו, הם מעשירים את המזון בניחוח עמוק, ובטעמים שלוקחים אותנו למחוזות רחוקים... 

מאחלת לך חורף חם ומשביע!

תמר


מחפשת מתכון למרק?

חוי לב נותנת שלוש הצעות מעולות פה.


הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.