1 דקות קריאה
14 Nov
14Nov

אין כמו מרק חם ביום קר, לגוף ולנפש.

הנה שלוש הצעות למרקים מובילים, עם תוספת שמשדרגת אותם, והופכת אותם למעולה גם לאירועים חגיגיים.

עוד על תזונה חכמה בחורף, תוכלו לקרוא פה.


מרק מינסטרונה 

מרק ממוצא איטלקי. המרק הזה מכיל בערך את כל השפע שיש לירקן המזרח תיכוני להציע, ואם כל זה לא מספיק מוסיפים לו גם שעועית לבנה ופסטה, שיהיה. 

האמת היא שהתוצאה הסופית היא צלחת צבעונית מרהיבה, עם מנעד טעמים ארוך ומרתק. 

מבחינה תזונתית יש לנו כאן שפע ויטמינים ומינרלים מהירקות, מעט פחמימה מהפסטה, מתפוחי האדמה ומהבטטה, ומעט חלבון מהשעועית.

מבחינה קולינרית יש לנו כאן כל מה שצריך לארוחה טובה, מנחמת ומשביעה וזה, אחרי הכל, מה שבאמת חשוב. :) 

  • לשעועית אפשר להשרות שעועית לבנה במשך לילה, לסנן ולבשל במשך כשעה וחצי בשפע מים רותחים, או להשתמש בשעועית מבושלת קפואה או פשוט לשטוף שעועית משומרת ברוטב עגבניות מהרוטב ולהשתמש רק בשעועית.
  • האיטלקים לא הוסיפו פטריות מיובשות למרק שלהם אבל אני, במיוחד בחורף, אוהבת להוסיף מהן לכל סיר שרק אפשר, אז לשיקולכן.


 החומרים: 

1 בצל גדול 

2 גזרים גדולים 

1 בטטה גדולה 

1 קישוא גדול 

1 לפת 

1 חציל קטן 

3 תפוחי אדמה 

2 כפות עלי בזיליקום טריים, קצוצים 

3 מקלות סלרי 

2 עגבניות 

5 שיני שום 

3 כפות רסק עגבניות 

1 כפית סילאן 

מלח, פלפל שחור, מעט חוויג', 

מעט שמן זית 

2-3 כפות תערובת פטריות מיובשות 

2.5- 3 ליטר מים 

2 כוסות שעועית לבנה מבושלת 

3 כוסות פסטה יבשה מכל סוג שהוא 


אופן ההכנה: 

1. קוצצים דק את הבצל, פורסים את הסלרי לפרוסות דקות ומזהיבים ביחד בסיר גדול עם מעט שמן זית.

2. מקלפים את החציל, הגזר, הקישוא, הלפת, הבטטות ותפוחי האדמה וחותכים לקוביות קטנות בגודל אחיד. מוסיפים לסיר וממשיכים לאדות.

3. חותכים את העגבניות לחתיכות בינוניות ומוסיפים לסיר.

4. כותשים את השום ומוסיפים גם אותו.

5. מוסיפים רסק עגבניות, סילאן  ובזיליקום ומערבבים.

6. מוסיפים מים רותחים ופטריות, מביאים שוב לרתיחה ומבשלים על אש בינונית עד שהירקות רכים.

7. מתבלים, מוסיפים שעועית ופסטה ומבשלים במשך כמה דקות עד שהפסטה מוכנה.

8. אם יש צורך ניתן להוסיף מעט מים. 


 מרק דאבל- אפונה ובטטות צלויות 

במרק הזה יש שתי הפתעות שגורמות לו לקפץ מסתם מרק אפונה לרמה של גורמה. 

  • משתמשים בו מלבד באפונה יבשה שהיא הבסיס למרק גם באפונה טריה או קפואה.
  • מוסיפים לו גפרורי בטטה צלויים שמעניקים למרק מתיקות ופריכות.

 

החומרים: 

2 בצלים גדולים 

6 שיני שום 

500 גרם אפונה יבשה 

10-12 כוסות מים רותחים 

2 כוסות אפונה קפואה, עדיף אפונה עדינה 

מעט שמן זית 

מלח, פלפל שחור, זרעי כוסברה טחונים, חוויג' תימני, מעט כמון  


לבטטות: 

2 בטטות בינוניות חתוכות לגפרורים 

מעט שמן זית 


אופן ההכנה: 

1. קוצצים את הבצלים ומזהיבים במעט שמן זית

2. חותכים את שיני השום לחצאים ומוסיפים לסיר.

3. מניחים את האפונה במסננת ושוטפים היטב תחת זרם מים חזק. מסננים ומוסיפים לסיר.

4. מוסיפים את המים הרותחים ומבשלים במשך כשעה וחצי תוך כדי בעבוע של המרק עד שהאפונה כמעט מתפרקת לגמרי.

5. טוחנים את המרק בעזרת בלנדר מוט.

6. מוסיפים למרק את האפונה הקפואה ומתבלים.

7. מבשלים במשך עוד כ-10 דקות תוך כדי בעבוע בינוני.

 

לבטטות: 

1. חותכים את הבטטות לפיסות בעובי ובאורך גפרור.

2. מניחים את הבטטות בתבנית מתכת (לא חד פעמית), יוצקים עליהם את השמן ומערבבים.

3. אופים בחום של 220 מעלות במשך כ- 15-20 דקות או עד שהבטטות מתכווצות, משחימות מעט ונעשות פריכות.

 להגשה: 

מוזגים מהמרק לצלחת ומוסיפים מעל את הבטטות כשהן נערמות בתלולית. 



מרק קישואים 

בדרך כלל מרקי קישוא מוגשים כשהם טחונים  לקרם. במרק הזה הקישואים מגיעים בקוביות, ונוזלי המרק סמיכים מעט. 

למרות ירק הבסיס שמעלה אסוציאציה זולה במקצת, מתקבל מרק עשיר ומפתיע במראה מקסים וטעם עדין ומיוחד. 

המרק מצויין כמו שהוא, אבל באירועים מיוחדים אני ממליצה להגיש אותו עם פרוסות של פטריות צלויות. 

לוקח רק כמה דקות להכין אותן והן מעניקות ערך מוסף גבוה מאוד לכל המנה. 

חשוב להקפיד להשתמש בפטריות טריות מאוד. כדאי לוודא זאת לפני שקונים סלסילה ניתן להקיש על הפטריות בקלות. אמור להתקבל צליל חלול ולא עמום והמגע בפטריות צריך להיות קפיצי ונוקשה ולא רך. 


החומרים: 

3 בצלים 

5 קישואים בינוניים 

3 כפות קמח 

7 כוסות מים 

חופן פטרוזיליה קצוצה 

מלח, פלפל שחור, חוויג' למרק, כמון, זרעי כוסברה טחונים וקמצוץ אגוז מוסקט. 

לפטריות: 

פטריות פורטובלו טריות ופריכות. (בערך פטריה בינונית אחת לכל מנת מרק) 

מעט שמן זית מלח, פלפל שחור 


אופן ההכנה: 

1. קוצצים  את הבצלים ומזהיבים אותם במעט שמן זית.

2. חותכים את הקישואים לקוביות בגודל של כ-1 ס"מ. קל ויפה לעשות זאת בעזרת סלייסר.

3. מוסיפים את קוביות  הקישואים לסיר ומאדים על אש בינונית במשך כחמש דקות. מערבבים מדי פעם.

4. מוסיפים לסיר את הקמח ומערבבים במשך דקותיים.

5. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מבשלים על אש בינונית במשך כחצי שעה.

6. מוסיפים את הפטרוזיליה, מתבלים, מבשלים במשך כחמש דקות נוספות ומכבים את האש.

 

לפטריות: 

1. פורסים את הפטריות לפרוסות שלמות בעובי של כ2-3 מ"מ.

2. מחממים שמן במחבת וכשהוא חם מאוד צורבים את הפטריות בשמן כדקה מכל צד.

3. ממליחים ומפלפלים ומוציאים מהמחבת.


להגשה: 

מניחים כמה פרוסות של פטריות צרובות מעל המרק.

והנה עוד מתכון למרק - לנשים עמוסות בלבד:)


מגישה: חוי לב מדריכת תזונה ושפית בריאות למשפחה.

לתגובות: chavilev1@gmail.com  0533162163 

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.