1 דקות קריאה
09 Aug
09Aug

שאלה:
אני מאוד אוהבת לאכול סלטי טאבולה שמתבססים על בורגול וגם סתם כך בורגול בלי שום תוספת. הבנתי שמדובר בדגן בריא במיוחד.

במיוחד בקיץ שאז פחות צריכים ארוחות כבדות וגם אין חשק לעמוד להכין אותן... אשמח אם תוכלי לתת כמה רעיונות לטאבולה מגוון.

תודה מראש,
אסתי אונגר
קוראת אדוקה שמשתדלת גם לבצע :)


תשובה:

שלום אסתי!
היום נהוג לכנות "טאבולה" כל סלט המכיל בורגול, אבל הטאבולה המקורי בכלל לא התבסס על בורגול, להיפך, הבורגול הוסף לסלט רק כדי לספוג את המיצים הטעימים שהוא הגיר.

ומהיכן הגיעו לסלט המיצים הטעימים האלו? משפע של עשבי התיבול, הירקות, מיץ הלימון ושמן הזית שהערו עליו בנדיבות.

כי לא משנה מה יהיה הרכב הטאבולה שלכם ולא חשוב אם תחליטו להיצמד למקור עם פטרוזליה, בצל ירוק, מעט נענע ועגבניה, או שתחליטו להפוך אותו בכלל לארוחת בורגול-עוף, או למנה ט"ו-בשבטית עם פירות יבשים, אגוזים וכאלה - כל טאבולה חייב לקבל זילוף רציני של מיץ לימון ורצוי גם שפע שמן זית איכותי.

לגבי תבלינים: מלח ופלפל, השחקנים הקבועים לוקחים גם הפעם את מרכז הבמה, אבל בהחלט אפשר לחרוג עם קצת כמון או זרעי כוסברה טחונים אם אתם מפחדים משיעמום. (זה לא יקרה, השיעמום. הלימון והפטרוזיליה אחראים מספיק.)

טאבולה היא מנה מקסימה וספונטנית שמתאימה ממש לכל עת: לארוחת צהריים קלילה, לארוחת ערב מושקעת, לאירוח, להגשה באירועים כתוספת לבשר. הכל תלוי, כמובן, מה הרכב הסלט.

הבורגול הוא בעצם חיטה מלאה מעובדת. בתהליך הכנת הבורגול מבשלים גרגירי חיטה שלמים, מייבשים אותם ואז שוברים לחתיכות. ניתן להשיג בורגול שבור לחתיכות עבות, דקות או דקות מאוד. הבורגול הדק מאוד נקרא גם ג'ריש.

בבורגול העבה והבינוני משתמשים בדרך כלל לסלטים כמו סלטי טאבולה ולמילוי ירקות ובבורגול הדק משתמשים להכנת קובות וכד'.

הבורגול, משום מה, זכה בשם טוב של אוכל בריא במיוחד.

צר לי מאוד לאכזב, אבל זה נכון רק חלקית.

כלומר, נכון שבורגול הוא חיטה מלאה ודגנים מלאים זה טוב לנו, הבעיה היא בעצם החיטה.

הגוף שלנו מקבל הרבה יותר מדי חיטה.

מאז שתינוק מתחיל לטעום מוצקים אנחנו מגישים לו חיטה. קודם הוא מקבל למצוץ "קשה" של לחם, אח"כ הוא נהנה מביסקוויטים, עוגיות, וופלים ובהמשך גם חטיפים עשויים מחיטה בנוסף על הכריכים הסדירים.
כלומר, הגוף שלנו מותקף בחיטה.

והרבה פעמים הוא מגיב בהתגוננות שמתבטאת ברגישויות שונות עד אלרגיות חריפות.

ההמלצה שלי היא לנסות להגיש בארוחות צהריים דגנים מלאים אחרים שאינם חיטה. קינואה, דוחן, כוסמת או אורז.

אז אם אני חושבת שעדיף להשתמש בדגנים אחרים, למה בכל זאת מביאה לכם עכשיו שני סלטי בורגול?

כי יש כאן הרבה קוראות שיש להם עוד הרבה עבודה לפני שיגיעו לשלב ה"בואו ננסה להמיר את הבורגול בדגנים מלאים מזינים יותר". בבתים שלהם אוחזים עדיין בפסטה ובפתיתים, ומפאת כבוד המקום ומהותו, לא אזכיר בקול את הפירה מאבקה....

הכנת סלט בורגול זוהי דרך מקסימה להכיר מנות בסגנון סלטי הטבולה למינהם, כשהתקווה שלי היא שאחרי שתתרגלו לבורגול תתחילו להכין את הסלטים עם קינואה. כי אסתי ביקשה, והיא קוראת אדוקה שמשתדלת גם ליישם... : )

כי יש כאן הרבה קוראות שיש להם עוד הרבה עבודה לפני שיגיעו לשלב ה"בואו ננסה להמיר את הבורגול בדגנים מלאים מזינים יותר". בבתים שלהם אוחזים עדיין בפסטה ובפתיתים


כך מכינים בורגול לטאבולה:
כדי שהסלט יצא אוורירי ופריך ולא דחוס ודייסתי, חובה להקפיד על צורת ההכנה של הבורגול.

בורגול לטאבולה לא מבשלים במים רותחים אלא רק משרים. 

מניחים בורגול נקי ושטוף בקערה גדולה עם מעט מלח ושפע מים רותחים. לפחות פי שתיים מים מהבורגול ועדיף קצת יותר.

מניחים לבורגול לספוג את המים במשך כשעה עד שהוא מתרכך אך עדיין מעט פריך. מסננים היטב, מקררים וממשיכים במתכון.

חשוב: טאבולה מכינים סמוך להגשה. בניגוד לסלטים אחרים שבילוי של כמה שעות במקרר גורם להם לאיחוד כוחות ולהעשרת טעמים, שפע עשבי התיבול שבטאבולה עלולים לאבד מנפחם ומפריכותם והסלט יהפך לרך ודייסתי.


סלט טאבולה בורגול עם בטטה ושעועית ירוקה

החומרים:

2 כוסות בורגול מוכן
1 כוס שעועית ירוקה חתוכה
1 כוס קוביות בטטה
3 גבעולי בצל ירוק, כולל החלק הלבן, קצוצים
1/4 כוס פטרוזיליה קצוצה דק
קשיו קלוי קלות
מיץ לימון טרי
מעט שמן זית
מלח
פלפל שחור
מעט פתיתי צ'ילי מיובש

אופן ההכנה:
מבשלים את השעועית במי מלח רותחים עד שהיא פריכה. שוטפים תחת זרם מים ומסננים היטב.

אופים את הבטטה בחום גבוה של 240 מעלות במשך כ- 10 דקות רק עד שהיא מתרככת. מצננים. 

מניחים בקערה את הבורגול, השעועית, הפטרוזיליה, הבצל הירוק והבטטה.

מוסיפים שפע מיץ לימון טרי ושמן זית. מתבלים במלח, פלפל וצ'ילי מיובש לפי הטעם. 

מערבבים בזהירות, מפזרים קשיו ומגישים.


טאבולה בורגול תמרים וחמוציות

החומרים:
2 כוסות בורגול מוכן
3/4 כוס תמרים קצוצים גס
1/2 כוס חמוציות
1/2 כוס אוכמניות מיובשות
1/2 כוס בצל ירוק קצוץ
1/4 כוס פטרוזיליה קצוצה דק
1/3 כוס מקלות סלרי אמריקאי קצוץ דק
חופן גרעיני חמניות קלויים קלות
חופן אגוזי מלך קלויים קלות
מעט סילאן
מיץ לימון טרי
שמן זית
מלח, פלפל שחור, זרעי כוסברה טחונים

אופן ההכנה:
מערבבים את כל החומרים, טועמים ומשפרים תיבול.


טאבולה בורגול קלאסי בתוספת חומוס

החומרים:
3 כוסות בורגול מוכן
1 כוס חומוס מבושל (אפשר גם משומר)
1 כוס עגבניות שרי, עדיף מזן תמר, חצויות לאורך
1 פלפל אדום קטן קצוץ דק
1 פלפל צהוב קטן קצוץ דק
1 כוס פטרוזיליה קצוצה בינוני
1 כוס בצל ירוק קצוץ בינוני
1/4 כוס נענע טריה קצוצה דק
2 גבעולי סלרי אמריקאי קצוצים דק
מיץ לימון
שמן זית
מלח, פלפל, זרעי כוסברה טחונים, מעט כמון.

אופן ההכנה:
מערבבים את כל החומרים ומגישים.

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.