חנוכה הוא לכאורה חג הקלוריות הגדול.
מספיק לאכול שתי סופגניות בכל הימים הארוכים והשמחים האלו, וכבר לצאת עם מספר עודף מהם.
אבל, בדרך כלל לא יוצאים רק עם שתי סופגניות, אלא עם הרבה יותר, וגם אם לא סופגניות, אז לביבות, פשטידות מלאות שמנת, ותפוחי אדמה נוטפי גבינה צהובה שהגיסה הכינה, ולא נעים.
כדי שחנוכה לא יהפך למפגע בריאותי ומשמין, ביקשתי מחוי לב, מדריכת תזונה למשפחה ושפית בריאות, שכותבת במגזינים שונים ומחברת רב המכר 'דברים טובים' על אפיה בריאה.
, שהמתכונים שלה לא רק טעימים, אלא גם שפויים ואפילו בריאים, לתת לנו כמה מתכונים לחנוכה מאוזן יותר (וזה חוץ מהמאמר המעולה של תמי כ"ץ על חנוכה שפוי, תקראו אותו קודם, מומלץ!)
והנה מה שכתבה לנו חוי:
טיפים לאפיה במקום טיגון:
אפיה נכונה בתנור יכולה להוות תחליף מעולה לטיגון.
מלבד הרווח הבריאותי העצום של חיסכון בקלוריות ובשמן מטוגן עם כל המשמעות, הרי שבאפיה אנחנו גם חוסכים את הריח הכבד והבלתי נמנע של טיגון כמו גם את העמידה הממושכת ליד המחבת.
כל הקציצות, השניצלים או הלביבות נכנסים בפעם אחת לתבנית תנור גדולה וזהו.
כך תעשו את זה נכון:
ארנצ'יני אפויים/ 35 כדורים בינוניים
הארנצ'יני הם כדורי אורז וגבינה מצופים בפירורי לחם ומטוגנים בשמן עמוק. המקור שלהם הוא במטבח האיטלקי שם הכינו אותם בתור "מנת שאריות".
האיטלקים מכינים ריזוטו - אורז עגול מבושל עד דביקיות ומועשר בהמון גבינה וחמאה.
משאריות הריזוטו הכינו האיטלקים כדורים, טיגנו בשמן עמוק והגישו עם - איך לא - רוטב עגבניות.
התקבלה מנה מקסימה שבמהלך השנים נעמדה לגמרי בזכות עצמה והפכה לפופולרית ברחבי העולם.
אנחנו נכין את הארנצ'יני מאורז רגיל, נמלא אותו בגבינות ונאפה בתנור. תוצאה מעולה מובטחת.
נכון, יש כאן קצת עבודה אבל בהחלט אפשר לחלק אותה לשתיים. להכין מראש את הכדורים הממולאים ולהקפיא. כשרוצים לאכול ארנצ'יני מפשירים, מגלגלים בפירורי לחם ואופים.
החומרים לאורז:
2 כוסות אורז פרסי
5 כוסות מים
2 כוסות חלב
2 כפיות מלח גס
1 כפית תערובת תיבול לפיצה או אורגנו
1/2 כפית צ'ילי יבש גרוס
2 כפות רסק עגבניות
2 כפות בצל קצוץ דק דק
למילוי:
קוביות מוצרלה בגודל של 1//1 ס"מ
או: 100 גרם בולגרית 5%
3 כפות קוטג'
4 כפות גבינה צהובה 9% מגורדת
50 גרם פקאן טבעי קצוץ גס
לציפוי:
פירורי לחם
תרסיס שמן
לרוטב:
5 עגבניות
1 כוס רסק עגבניות
2 כפות שמן זית
2 שיני שום
מעט צ'ילי יבש גרוס
1 כפית סילאן
מעט פפריקה מעושנת
- לבחירה מלח
אופן ההכנה:
לביבות גזר
אחת הלביבות המוצלחות ביותר שאני מכינה.
חטיפיות, פיקנטיות ומאוד בריאות. כמה שאני מכינה מהן, תמיד הכל נגמר.
מושלמות עם רוטב היוגורט-נענע, אבל מעולות גם בלעדיו.
החומרים:
12 גזרים בינוניים
3 בצלים בינוניים
1 כוס קמח (אפשר 50% מלא)
1/3 כוס שמן
7 ביצים
מלח ופלפל שחור.
אופן ההכנה:
רוטב יוגורט-נענע
רוטב יוגורט-נענע שמתאים כמעט לכל סוגי הלביבות, מתפוחי אדמה, בטטה, קישואים וגזר.
מה שחשוב זה רק לערבב את היוגורט בעדינות עם שאר החומרים כדי שלא יתפרק וישאר סמיך וקרמי. אפשר לוותר על הנענע ועדיין יתקבל רוטב שום מעולה.
החומרים:
2 גביעי יוגורט טבעי
1/2 שן שום כתושה
1 כף נענע קצוצה דק
2 כפות שמן זית
מעט מלח
מעט פלפל שחור
אופן ההכנה:
מערבבים בעדינות ובזהירות, בעזרת מזלג או מטרפה, את כל החומרים.
סופגניות אפויות
סופגניות אפויות זה פרדוקס. כמה שניסיתי לאפות סופגניות בתנור תמיד התוצאה הייתה לחמניות מתוקות ורכות, טעימות מאוד אבל לגמרי לחמניות, לא סופגניות.
המתכון שלפניכן מניב מאפים רכים, אווריריים ועשירים שבאמת מזכירים את הדבר האמיתי. בניסיון שערכתי לפני שכתבתי לכן חלק מהטועמים הצעירים טענו שהסופגניות האלה יותר טעימות מסופגניות מטוגנות.
נכון, הן עשירות מאוד בחלב ובחמאה אבל בסופו של דבר הן מכילות בערך שליש מהקלוריות שבסופגניות מטוגנות.
הטריק הגדול הוא ההברשה בחמאה שאמנם מוסיפה עוד אי אלו קלוריות לכל סופגנייה אבל עם זאת מעניקה את הטעם השומני על הלשון שזה מה שבעצם חסר לנו בסופגנייה אפויה. ממליצה מאוד להכין ולהיצמד להוראות.
החומרים:
1 ק"ג קמח לבן (לא מומלץ מלא)
2.5 כפות שמרים יבשים
1 כוס סוכר פחות 2 כפות
3 ביצים
3 חלמונים
100 גרם חמאה רכה
6 כפות גדושות שמנת חמוצה
2 כוסות חלב פושר
1.5 כפיות מלח
כ-50 גרם חמאה מומסת להברשה
אופן ההכנה:
טורטיות ממולאות - גוואקמולי
למי שרוצה להגיש משהו חגיגי וטעים שהוא לא חלבי. מנה מקסימה, צבעונית, טעימה ומזינה. אפשר להשתמש בטורטיות מוכנות אבל הכי טעים, בריא וכיף להכין לבד.
2 כוסות קמח מלא
2 כוסות קמח לבן
1 כפית אבקת אפיה
1 כפית מלח
1/2 כוס שמן קנולה
1 כוס מים פושרים
אופן ההכנה:
החומרים לסלט המילוי:
2 אבוקדו בשלים אבל מוצקים
1 עגבניה גדולה בשלה
3 גבעולי בצל ירוק
1/2 פלפל צהוב
1/2 פלפל אדום
1 שן שום כתושה
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
מעט שמן זית
מעט מיץ לימון
מעט מלח
קמצוץ אבקת צ'ילי
אופן ההכנה:
לפני הרכבת המנה מניחים כל טורטיה על מחבת חמה ומחממים אותה כדקה מכל צד.
מוציאים מהמחבת ומניחים על צלחת.
עוטפים את הצלחת עם ערימת הטורטיות במגבת נקיה.
מניחים בקצה של כל טורטיה כף מהסלט, מגלגלים, חותכים לשתיים באלכסון ומגישים.
מחפשת עוד מתכונים חלביים מעולים? כאן תמצאי חוברת מתכונים גדושה שחוי חיברה לחג השבועות האחרון. שפע מנות חלביות, חגיגיות, זריזות וטעימות ועם זאת מזינות ושפויות, המתכונים שבחוברת מעולים גם לערבי חנוכה חלביים.
והנה עוד כמה הצעות של 'שבי רגע' שמעולות לערבי לביבות עליזים:
קיש ירקות חלבי, פשטידת כרובית קלה פרווה, עוגת גבינה טעימה ושלושה רטבים לסלט מרענן.