1 דקות קריאה
22 Nov
22Nov

בהרבה ממתכוני הפשטידות והקציצות, ובעוד מתכונים בקטגוריות השונות, תמצאי שימוש בקטניות.

ערכן התזונתי של הקטניות הוא גדול מאוד! הן עשירות בחלבון, ויטמינים, מינרלים וערכים נוספים.

אבל מעבר לשימוש הקטניות בצורתם הטבעית, אפשר ומומלץ להנביט את כל הקטניות, הדגנים והזרעים.


למה להנביט?

מעבר לטעם ולמרקם המעולים שמתקבלים אחרי הנבטה:

1. ההנבטה מפרקת את העמילן וגורמת לקטנית/דגן להפוך לעשירים בחלבון זמין ומזין.

2. עליה בערכים התזונתיים – ויטמינים, מינרלים ועוד.

3. עיכול קל יותר – ההנבטה מעלה את כמות האנזימים שקיימים בקטניות ומקלים על תהליך העיכול שלהן.


איך עושים את זה?

אם זו הפעם הראשונה שאת מתנסה בהנבטה, הייתי ממליצה לך להתחיל בקטניות קלות להנבטה:

שעועית מאש, עדשים (כל הצבעים) או דגנים כגון כוסמת וקינואה.


שלבי ההנבטה:

1. הניחי את הקטניות/הדגנים במסננת ושטפי היטב.

2. השרי למשך לילה בכלי עם כמות מים כפולה.

משך ההשריה תלוי בסוג הזרע/גרעין/דגן אותו מעוניינים להנביט:

סוג הזרע:

זמן ההשריה המומלץ:


3. לאחר ההשריה, הניחי את הזרעים שוב במסננת, סנני ושטפי היטב.

4. השאירי את הזרעים במסננת והניחי אותה מעל קערה/צלחת אליה יתנקזו המים.

רצוי להנביט בטמפרטורת החדר.

(תנאי חום או קור קיצוניים מקשים ומעכבים את תהליך הנביטה, בקיץ החם, כדאי למצוא מקום מוצל וקריר בשביל למנוע מהקטניות להחמיץ).

5. כסי את המסננת מלמעלה בבד נושם (מגבת מטבח/חיתול כותנה).

הנבטים זקוקים לחושך כדי לנבוט בצורה אופטימלית.

6. שטפי את הזרעים תחת ברז מים דרך המסננת, לפחות פעמיים ביום.

חשוב מאוד שהזרעים ישארו לחים ולא יתייבשו.

לאחר כל שטיפה, כסי שוב בבד.

לאחר יום עד ארבעה ימים (תלוי בסוג הזרע ובאקלים בחוץ) יופיעו זנבות קטנטנים (נבטים).

בשלב הזה הנבטים יהיו מוכנים לאכילה.

כשהנבטים מגיעים לאורך 2 סנטימטר, אחסני אותם בקופסת זכוכית סגורה במקרר.

שטפי תמיד לפני האכילה.

ניתן לשמור במקרר עד שבוע.

אני אישית, מנביטה כמות גדולה כל פעם, מחלקת למנות ומקפיאה.

איך לאכול נבטים?אפשר לאכול אותם בכל דרך, טריים חיים או מבושלים כיד הדמיון הטובה (חומוס ושעועית – רק מבושלים).

למי שלא מורגל באכילת נבטים חיים, יש להתחיל מכף אחת ביום.

לא מומלץ לאכול יותר מ 3 כפות של נבטים חיים ביום.

במידה ואידית/בישלת אותם, ניתן לאכול מהם כמות רבה יותר ללא כל חשש.

לבריאות! 

יעל

והנה תמונות של תחילת תהליך ההנבטה, מהמטבח האישי שלי : )


מרק ברוקולי, עגבניות ועדשים ירוקות

הכמויות מתאימות לנפח סיר כ-7 ליטר.
­

רכיבים:

2 כוסות עדשים ירוקות אחרי השריה/הנבטה

פרח ברוקולי טרי/ חב' קפוא

6 עגבניות גדולות

בצל גדול / שניים קטנים - חתוך

כפית ג'ינג'ר טחון

2 כפיות מלח


אופן ההכנה:

למלא סיר עד חציו מים – להרתיח.

כשהמים רותחים, להוסיף את העגבניות חתוכות לחצאים. לבשל עד שהקליפות נפרדות בקלות – להוציא ולזרוק.

להוסיף את שאר הרכיבים, להרתיח, להנמיך את האש ולבשל כשעה עד לריכוך מלא. לתבל.

לטחון בבלנדר מוט טחינה חלקית, כך שישארו מעט חתיכות במרק.


תחנת בריאות

ירקות מצליבים – ירקות מצילים

כרוב לסוגיו, כרובית, ברוקולי, קייל, קולרבי ועוד, הם צמחי מאכל שנמנים על משפחת המצליבים.

בנוסף להיותם חלק מהמגוון התזונתי שלנו, הם בעלי סגולות ריפוי ייחודיות.

סגולות הריפוי מוקנות להם גם ובעיקר בזכות קבוצה של חומרים פעילים – אינדולים.

ממחקרים שונים עולה כי צריכת ירקות מצליבים תורמת לתזונה המגנה מפני מחלות סרטניות.


רוצה עוד?

לחצי פה לספר המתכונים הבריאים של יעל >>>





הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.