1 דקות קריאה
20 Sep
20Sep

אל תוותרי על התחושה המדהימה להרגיש שבעה אבל גם קלילה במוצאי החג!

"ורוב החולאים שבאים על האדם אינם אלא או מאכילת מאכלים רעים,

או מפני שהוא ממלא בטנו ואוכל אכילה גסה אפילו ממאכלים טובים."

(הרמב"ם הלכות דעות, פרק ד')


אין ספק שתקופת החגים זו תקופה מאתגרת, מארחים ומתארחים,

פיתויים של 17 מנות, סעודות גדולות, מגוון רחב ומאתגר של מאכלים...

דברים שאני רוצה לאכול ודברים שהייתי רוצה למנוע מעצמי.

בעיקר להימנע מתחושת האכזבה והתסכול מול ההבטחות שהפרתי, ביני לביני.

להפסיק להצטער על הכמות המופרזת, תחושת הנפיחות, וחוסר האונים מול העתיד הצופה: דיאטה - - -

האם את מזדהה עם התחושה מול המראה ביום שלמחרת,

כשאת שואלת את עצמך: "בשביל מה הייתי צריכה את כל זה??"

איך לא מאבדים שליטה על התזונה, על המשקל, על הבריאות.

איך לא מרגישים בעונש, שאסור לגעת וצריך לכרסם גזרים כשכולם נהנים מהשפע.

ואיך קמים למחרת ומרגישים טוב עם עצמי!


אני רוצה לתת לך מגוון כלים פרקטיים, אין צורך ליישם את כולם,

תבחרי מה שנכון לך.

העיקרון המנחה הוא – והוא נכון תמיד:

תהיי בהקשבה פנימה!

לא משנה מה הדיאטנית הכתיבה לתפריט,

לא משנה כמות הקלוריות הקצובה לך משנה לשנה,

לא משנה גישה פלונית או שיטה אלמונית,

את, ורק את, יכולה לדייק את עצמך:

מה לאכול? מה להשאיר לפעם אחרת? מה בכלל מיותר?

האם את כבר שבעה? האם את נוכחת בכאן ועכשיו?

האם את מסוגלת לומר "לא" למנה או לשוויגער, ובזה לומר "כן" לעצמך?


מבחינה פיזיולוגית, כדאי שתדעי:

כמה שרמת הסוכר (והאינסולין) בדם תהיה נמוכה יותר,

כך לגוף יש גישה למאגרי שומן וניצול האנרגיה מתייעל.

אז מה עושים בתכל'ס בשביל זה?

באופן כללי, בימים שלפני:

1. אפשר להפחית מזון פחמימתי (לחם, פסטה, קוסקוס) ומתוקים.

גם מתוקים בעלי סך קלורי נמוך (קולה zero), או חטיפי בריאות.

כל אלו גורמים לנו להגיע לחג עם סוכרים בזרם הדם,

שמגבירים חשק למתוק וגורמים להצטברות שומנים – מה שאנחנו מעוניינות למנוע.

2. כדאי לאכול ארוחות מסודרות ומשביעות שמורכבות בעיקר מחלבון וירקות, (לא ירקות שורש).

לדוגמא: סלט חסה ונבטים עם מנת דג/ שעועית ירוקה או כרובית עם כרע עוף/ סלט כרוב גדול עם חופן שקדים ואגוזים/ מרק עדשים או אפונה עם ירקות וכן על זו הדרך.

בשביל להשיג תחושת שובע מרבית מומלץ לשלב בארוחה שומן בריא: שמן זית/ טחינה/ אבוקדו/ גרעינים ואגוזים וכו'.

3. לסיים לאכול שעתיים-שלוש לפני השינה.

4. תה ירוק וקינמון הוכחו מחקרית כיעילים להורדת אינסולין, אפשר לשלב ביניהם, ואפשר לצרוך בנפרד.

בכלל, תה ירוק מוריד תיאבון ועוזר למי שרוצה להימנע מנשנוש בין הארוחות.


בערב החג:

1. כנ"ל, להפחית פחמימות ומתוקים.

2. לא לצום! מכירות את החשיבה הזו? התקזזות...

בפועל, לצום לאורך כל היום בציפייה לאירוע מלא אתגרים, גורם לחור רגשי גדול, ואז מגיעים לסעודה עם המחשבה "מותר לי ומגיע לי"...

והתוצאות הן חוסר שליטה בכמות, במהירות האכילה, במה אכלתי, והרבה רגשות אשם...

3. להיפך! לאכול ארוחת צהריים משביעה ומאוזנת כנ"ל.

4. תכנון מקדים - להגיע מוכנה מנטלית לסעודה.

לרוב אנחנו יודעות מראש מה הולך להיות מוגש בסעודה, גם אם רק בערך.

כדאי לתכנן ממה אנחנו הולכות לאכול וממה אנחנו מעדיפות להימנע.

כשאנחנו מגיעות ללא תכנון, ברגע האמת – כל דבר נראה הפסד עצום, משום שבאותו רגע עובד החלק האימפולסיבי שמשדר: 

"אם לא תאכלי – זה הפסד!" ואז האכילה היא הישרדותית, "נאכל היום כי מחר..."

לעומת זאת בתכנון מוקדם עובד החלק ההגיוני, ואז ההחלטות שקולות:

"אם לא אוכל מהעוגה הזו – לא נורא, זו עוגה שאני מכינה לעיתים קרובות או שאפשר לאכול ממנה גם פעם אחרת וכו'"


בסעודה:

1. אכילה מודעת - כלי עוצמתי שנכון תמיד ובמיוחד לסעודות גדולות.

גם ביומיום רובנו אוכלות פי שתיים ממה שאנחנו צריכות – למה?

משום שאנחנו אוכלות בהסחה, מהר מידי ולא לועסות את המזון היטב.

מהי אכילה מודעת?

לאכול כמו מלכה!

א. לא למלא את הפה בצורה כזו שתגרום לך לבלוע את האוכל אחרי 3 לעיסות,

אלא כמות שתאפשר לך ללעוס את המזון כמו שצריך.

ב. אחרי הביס, תניחי את המזלג/כף/החלה וכו',
כשאת מכינה את המזלג לביס הבא, אוטומטית נבלע האוכל ששוהה עכשיו בפה לפני שהוא מוכן לכך.

ג. לעיסה – הפיכת המזון המוצק ל-עיסה, לא לבלוע חתיכות מזון
גדולות מידי ולא לעוסות. "לקיבה אין שיניים".

אכילה מודעת תורמת לתחושת שובע ומלאות, לפני שמרגישים שכבר התפוצצנו ואין מקום לנשום.

2. אוכל = שולחן

לאכול בצורה מסודרת על יד שולחן עם צלחת מאורגנת.

לא מהתבנית, לא משאריות הסיר, לא על הספה, עם הספר, לא פיצוחים, נשנושים, פירות או כל דבר, גם בריא לכאורה, "תוך כדי דיבור / הליכה".

הסתיימה הסעודה? אכלת מה שהחלטת? שבעת? זהו!

אפשר לשתות משקה חם.

הציבי גבולות ברורים, ותמנעי מעצמך את הסבל של להיות 'מפוצצת' ולהצטער על מה שהוספת והוספת מעבר לתפריט.

3. גודל הצלחת

את כולנו לימדו לסיים את האוכל בצלחת, ורובנו אוהבות לראות צלחת מלאה.

הטיפ הוא פשוט – קחי צלחת קטנה יותר, השתמשי בצלחת של המנה הראשונה כצלחת העיקרית שלך. זה עובד נפלא!

4. סדר הארוחה

כדאי להתחיל את הסעודה עם סלטים חיים. בירקות יש סיבים תזונתיים שמשביעים וממלאים –

כמובן בצורה של אכילה מודעת, אחרת הם יגרמו לתחושת מלאות ונפיחות עוד יותר גרועה.

אח"כ אכלי את מנת החלבון (דג/בשרי) ורק אח"כ חלה עם ממרחים ותוספות..


עוגת דבש (בחושה, ללא גלוטן)

רכיבים:

3 ביצים

1/3 כוס דבש

1/4 כוס מים

1/4 כוס רסק תפוחים ללא תוספת סוכר

כפית קפה נמס

1/2 כפית קינמון

כוס קמח שבולת שועל*

כף א. אפיה (ללא אלומיניום)

*אפשר לטחון קוואקר לבד בבית, במעבד מזון חזק (שיצא ממש קמח דק, ללא גושים!)

*אפשר להחליף בכל קמח אחר


אופן ההכנה:

1. לחמם תנור ל-175 מעלות

2. להקציף ביצים שלמות עם דבש לקצף אוורירי, בהיר ותפוח

3. להנמיך מהירות ולהוסיף רטובים: מים, רסק - להקציף עוד 2 דק'

4. להוסיף יבשים: קמח, א"א, קפה וקינמון - לערבב קלות

5. למזוג לתבנית אינגליש קייק

6. לאפות כ-45 דק', עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש

7. להוציא מהתנור, להפוך את התבנית שעה עד שתתקרר.

לבריאות וחג שמח!


 

מאחלת לך שתצליחי להתחבר למלכה שבך, והפעם להרגיש אחרת!

חג שמח!

יעל קנייבסקי - יועצת ומאמנת תזונה


מעונינת בקבלת עוד תוכן איכותי דומה ישר לתיבת המייל שלך? לחצי כאן>>

או כתבי לי 'הצטרפות' ל: perfect0527146863@gmail.com

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.