חורף בריא ולא משמין/ תמר כץ


1 דקות קריאה
21 Nov
21Nov

ב"ה אנחנו כבר אחרי הגשם הראשון, המרווה, והמרחיב את הלב.

יחד עם זאת, לא הכול קסום בחורף. נשים רבות מתלוננות בפניי על הקושי הכרוך בשמירה על תזונה נכונה ומשקל 

תקין. 

חלקן אפילו מוותרות מראש: "בסוף העונה אצטרך לעבוד קשה כדי להוריד את "משקל החורף" שצברתי, ככה זה!".


אז מדוע קשה לנו לשמור על תזונה בריאה בחורף?

מזג האוויר הקר גורם לנו לצאת פחות מהבית ולשהות בו שעות ארוכות.

* הקרבה למקרר, יחד עם חוסר התעסוקה והשעמום, גורמים לנו לאכול יותר.

* בחורף יש פחות שעות אור ועל כן, ירידה בכמות הפרשת הסרוטונין במח.

הסרוטונין הינו מוליך עיצבי שאחראי בין השאר על מצב הרוח שלנו. ממילא, רמה ירודה של סרוטונין גורמת למצב 

רוח ירוד ולצורך מוגבר בפחמימות אשר מעלות בחזרה את רמתו של ההורמון ומשרות נחמה ורוגע.

* יציאה לפעילות גופנית נראית לנו כמו משימה בלתי אפשרית בעודנו מכורבלות בבית החם...

* כדי להתחמם אנחנו עוטות על עצמינו שכבות. באופן טבעי, המשקל העודף נראה פחות לעין ואינו מטריד אותנו 

כמו בקיץ.

* בחורף אנחנו מעדיפות מזונות חמים כמו תבשילים, לחם ומרקים, ויש לנו פחות חשק לסלטים טריים וירקות בכלל.


טיפים להתמודדות

כעת, לאחר שצלחנו את שלב המודעות ואנחנו ערות לבעיה, הנה מספר טיפים שיעזרו לך להתמודד ולשמור גם 

בחורף על משקל תקין ותזונה בריאה:

1) נסי לצרוך פחמימות מורכבות – מלאות (לחם מקמח חיטה מלאה/ כוסמין, אורז מלא, קינואה ועוד) במקום 

פחמימות ריקות (לחם לבן, תפוחי אדמה, פתיתים ועוד). 

הפחמימות המלאות מתפרקות בגוף בקצב איטי יותר , מכיוון שהאינדקס הגליקמי (קצב פרוק הפחמימה לסוכר בדם) 

שלהן, הנו איטי יותר. הרווח שלנו הוא תחושת שובע לאורך זמן.

2) אם קשה לך עם ירקות טריים ו"קרים", הוציאי אותם מהמקרר כשעה לפני הארוחה. אם בחרת לאפות את הירקות 

בתנור בצורת אנטיפסטי למשל, או לבשל אותם, הקפידי על זמן אפיה או בישול מינימליים. ככל שהירק נאפה/ 

מתבשל זמן רב יותר הוא מאבד מערכו התזונתי.

3) הקפידי על הליכה יומיומית כחלק אינטגרלי מסדר היום!

את לא עשויה מסוכר ורוב הימים בחורף הישראלי אינם גשומים, ואם מטפטף, נסי להנות מהתחושה המרעננת! סוודר 

או מעיל קל, יגנו עלייך ואת תחזרי הביתה מלאת אנרגיה וסיפוק!

4) אין יום בלי מרק! המרק יכול להוות בחורף ארוחה שלמה ומחממת. שלבי במרק חלבונים מן החי כמו חזה עוף, או 

מן הצומח כמו עדשים וחומוס.

הירקות עשירים בנוגדי חמצון שמסייעים להילחם במחלות החורף והחלבון משביע. אם תבחרי להכניס למרק כמה 

כפות של אורז או קוסקוס מלא יש לך ארוחה מושלמת! זכרי - שקדי מרק/ קרוטונים תורמים קלוריות מיותרות, 

הרבה מלח, חומרים משמרים ועוד.

5) שתי 1.5 - 2 ליטר מים ביום. בחורף הגוף מאבד פחות נוזלים דרך הזיעה, אבל עדיין זקוק למים בשביל עשרות 

תהליכים המתרחשים בגוף. התנורים והמזגנים הפועלים על חום ומייבשים אותנו בלי שנרגיש. 

שתייה של מים או תה צמחים (לא קפה! הקפה משתן....) תסייע לנו להחזיר לגוף נוזלים שאיבדנו ותתרום לתחושת 

שובע כללית.

6) השתמשי בתבלינים "מחממים": קינמון - החומר הפעיל בקינמון - 'קינמאלדהיד' הינו חומר שעוזר בזרימת הדם 

ותורם על ידי כך לחימום הגוף. הוא יכול לעזור בחימום אזורים "רחוקים" מהלב, כמו כפות ידיים ורגליים שהקור 

בחורף מורגש בהם מייד.

ג'ינג'ר (זנגוויל) - החומר הפעיל נמצא בשורש. מומלץ להשתמש בשורש טרי. הג'ינג'ר מכיל שמן אתרי המשפר את 

זרימת הדם ועל ידי כך גורם לחימום הגוף. קארי, כורכום, כמון וזרעי חרדל, באים מארסנל התבלינים ההודי 

ומחממים! ממליצה בחום!

בזמן שכולנו מצפות לחורף גשום ומלא בברכה, ניתן לעצמינו את המתנה הכי טובה שיש - 

חיוניות! תזונה נכונה, פעילות גופנית, שינה טובה וחשיבה חיובית יתנו לנו את הדלק לעבור את החורף, עם כל 

המשימות שלנו, בבריאות ובשמחה!

שלכן,

תמר

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.