1 דקות קריאה
16 Jul
16Jul

קשה ולא רוצים להאמין שהנה אנחנו שוב בתקופת האבל של עם ישראל על חורבן הבית. 

שוב אנחנו נערכים לקראת תשעת הימים... כמהים ומייחלים שימי אבל אלו יהפכו לימי שמחה כבר היום! 

אבל בינתיים נדאג לאוכל משביע לשבוע הקרוב.

למה סויה?

הסויה המוכרת לכן היא כנראה הסוג המעובד כקציצות או נקניקיות. הפלוס במוצרים אלו הוא כמובן הזמינות והקלות שניתן להגיש כמעט ישר מהפריזר. למרות שמוצרים אלו עשויים מסויה, הסויה המעובדת עם התוספים והמשמרים מאבדת מסגולותיה ולכן קשה יותר לעיכול.


לעומת זאת, הכנת חלבוני הסויה מצורתו הגולמית פשוטה ולא דורשת זמן רב, ישנן אין ספור אפשרויות להכנתה והטעם דומה כל כך לבשר – אך לא "מתבשרים" וגם זה יתרון למי שצריך כוס קפה אחר הצהרים (ואולי גם עוגת גבינה כתוספת...), וגם הילדים ישמחו לוותר על הבשר שמגביל אותם בדרך כלל בארוחת הערב. 

הסויה טעימה, משביעה וקלה לעיכול, ולאחרונה כש"הידוק החגורה" מורגש ביותר ויותר בתים, מחפשים משהו שניתן להאכיל בו משפחה ברוכה לשובע ללא הוצאה גדולה ובכל זאת שיהיה בריא ומזין.

מחירו הנמוך של הסויה הוא יתרון חשוב עם יוקר המחיה שרק עולה. חבילה אחת יכולה להשביע משפחה ממוצעת מבלי לוותר על הבריאות אלא אף להוסיף עליה.

מחקרים שנערכו בארצות הברית, מצאו שהסויה בריא ומומלץ להכניסו לתפריט היומי. בסויה חלבונים כמו בבשר, בדגים ובביצים אך ללא השומן הרווי וללא כולסטרול הרע. בסויה בעצם, אין כולסטרול כלל! אך הוא עשיר בסידן עוד יותר ממוצרי חלב ולכן עוזר בבניית צפיפות העצם - דבר המשפיע לטובה מול אוסטיאופורוזיס. 

הסויה עשירה גם בברזל, אבץ וויטמינים מקבוצה B. היא עוזרת נגד מחלות קשות כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, אבנים בכליות ובכיס המרה.
הסויה הגולמית לא נראית מושכת כלל אבל אחרי שנתבל אותה ונבשל אותה - היא תהפוך את צורתה.

את הסויה ניתן להשיג ב-2 צורות, "גולש סויה" ו"שביבי סויה". כל סוג נמכר באריזה של 200 גרם, אבל אחרי ההשריה, זה גדל לנפח של כקילו.

ה"שבבים" מתאימים למילוי בצקים, קישואים, פלפלים וכדומה. אם תוסיפי מעט שבבים לעיסת הבשר או הדגים, תוסיפי לנפח וגם לבריאות. שביבי הסויה טעימים גם במרק ירקות ובלזניה.

הגולש מתאים למאכלים שדורשים חתיכות בשר כמו סטייק פלפל, נגיסים ובשר מוקפץ.

מכיוון שאין לסויה הגולמית שום טעם, הסוד לתיבול מוצלח מתחיל בזמן ההשריה. מכניסים את הסויה לקערה ומכסים במים רותחים, מוסיפים 2 כפות אבקת מרק בטעם עוף (ללא מונוסודיום גלוטמט) או כל תיבול דומיננטי אחר למי ההשריה ו...הטעם כבר בפנים!

נסי ותראי שכדאי להכניס את הסויה למטבח שלכן – תני לדמיון שלך להוביל...


כדורי "בשר" פרווה ברוטב עגבניות פיקנטי (גירסה א')

סויה גולמית מהווה בסיס לארוחה בריאה הכוללת חלבונים משביעים ללא תחושת "כבדות" שמרגישים לפעמים לאחר אכילת חלבונים מן החי.

החומרים:

500 גרם נגיסי סויה גולמית

מים רותחים לכיסוי

1 כפית גדושה מלח

¼ כפית אבקת שום

½ כפית פפריקה מתוקה

קורט פלפל שחור

1 כפית אבקת מרק  - לבחירה

לרוטב:

1 בצל בינוני

2 כפות שמן זית

1 כוס רסק עגבניות

¾ כוס מים – ממי ההשריה של הסויה

1 כפית שמיר מיובש

1 כפית פטרוזיליה מיובשת

½ כפית זנגביל טחון - לבחירה

מלח לפי הטעם

סוכר חום - לבחירה

אופן ההכנה:

שימי את הסויה הגולמית בקערה גדולה. מזגי מעליה מים רותחים עד לכיסוי הסויה. השהי לחצי שעה בערך עד שנגיסי הסויה מכפילים את נפחם.

הוסיפי מלח ותבלינים, וערבבי היטב.

קצצי את הבצל והכניסי לסיר בינוני. הוסיפי את השמן ואדי עד שהבצל הופך לשקוף.

הוסיפי את רסק העגבניות אל הסיר ואת התבלינים, הוסיפי את הסויה כולל המים, ערבבי והביאי לרתיחה.

כסי את הסיר, הנמיכי את האש. בשלי במשך כחצי שעה. טעמי ותקני את התיבול כפי הצורך.

הגישי מעל ספגטי מבושל או אורז מלא.


כדורי "בשר" פרווה ברוטב עגבניות פיקנטי (גירסה ב')

ההמצאה זו נולדה כאשר גיליתי שנגמרו לי נגיסי הסויה. לכן השתמשתי בשבבי סויה כתחליף. גירסה זו דורשת מעט יותר עבודה אבל שווה!

המצרכים: (40-50 כדורי "בשר")

300 גרם שבבי סויה גולמית

מים רותחים לכיסוי

1 כפית מלח

1 כוס פירורי לחם גס

5 ביצים

¾ כפית שום כתוש

1 כפית כוסברה מיובשת

½ כפית שמיר מיובש

½ כפית פטרוזיליה מיובשת

½ כפית קארי

קורט פלפל שחור


לרוטב:

1 בצל בינוני

2 כפות שמן זית

1 כוס רסק עגבניות

¾ כוס מים – ממי ההשריה של הסויה

1 כפית שמיר מיובש

1 כפית פטרוזיליה מיובשת

½ כפית זנגביל טחון - לבחירה

מלח לפי הטעם

סוכר חום - לבחירה


אופן ההכנה:

הכניסי את שבבי הסויה לקערה בינונית, מזגי מעליהם מים רותחים עד לכיסוי הסויה. השרי כחצי שעה. הוסיפי מלח וערבבי היטב.

סנני את הסויה עם מסננת אטריות וסחטי ממנה את המים. החזירי לקערה והוסיפי את שאר החומרים. ערבבי היטב.

קצצי את הבצל והכניסי לסיר בינוני. הוסיפי את השמן ואדי עד שהבצל הופך לשקוף.

הוסיפי את רסק העגבניות אל הסיר ואת התבלינים הוסיפי את סויה כולל המים. ערבבי והביאי לרתיחה.

צרי כדורים קטנים והחליקי לתוך הרוטב המבעבע. כסי והנמיכי את האש. בשלי כחצי שעה.

טעמי ותקני את התיבול כפי הצורך.

הגישי מעל ספגטי מבושל או אורז מלא.


פילה סלמון אפוי ברוטב שמיר

מנה טעימה במיוחד!


החומרים:

פילה סלמון

2-3 כפות מיונז

1 כפית שום כתוש

1 כף יין אדום

כפית שמיר מיובש

אופן ההכנה:
הכיני רוטב להשריה מכל החומרים. 

כשהפילה קפוא כמעט לגמרי פרסי לפרוסות ברוחב של 4 ס"מ. הניחי את הפרוסות בתבנית אפייה כשהצד של העור כלפי מטה. 

המליחי את הדג בנדיבות (בעיקר במקומות העבים). 

מזגי מעל הפרוסות את הרוטב ומרחי אותו כך שיכסה את כל הדג. 

כסי את התבנית והשהי במקרר מספר שעות. 

אפי בחום בינוני גבוה רק עד שצבע הדג הופך מוורוד שקוף לצבע ורדרד מוצק. 

צבע לבן הוא סימן לאפיית יתר ולהתייבשות הדג.


 

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.